top of page

Parfüm Ve Kokteyl

Parfüm🥂🎠

Dünya parfüm tarihinin ilk parfümü macar suyudur. Macar Kraliçesi Elizabeth kötü kokusunu bastırmak için bir formül uygulatıyor: Gül suyu, kekik esansı ve alkol. Tarihin ilk parfümü işte bu.

Parfüm, 4000 yıl önce Sümerler tarafından geliştirilmiştir.

Sümerler, dünyada ilk damıtma ve ekstraksiyon tekniklerini geliştiren medeniyettir.

Parfümden önce güzel kokulu tütsüler kullanılırdı. Ateşin keşfinden sonra ağaç ve çalıları yakan insanlar muhtemelen bazı bitkilerin güzel kokular yaydığını fark etmiştir. Ancak bu ağaç ve bitkileri tanıyıp onlardan tütsü yapmaları uzun yıllar almıştır.

Parfüm yapmak Sümerlerin damıtma ve ekstraksiyon tekniklerini keşfi sayesinde gerçekleşmiştir. Sümerler, damıtma cihazını M.Ö. 3.500’de kullanıyordu. Bu cihaz çift dudaklı seramik bir saksıya benziyordu. İçine şarap konulup kapağı kapatıldıktan sonra alttan ısıtılan cihazın, üstteki iki dudağı arasında damıtılmış alkol toplanıyordu. Şarabın içine kuru çiçek konulup birlikte damıtılarak alkolle karışık halde bitki esansı elde edilebiliyordu ki bu da aslında mevcut parfüm tarihinin Macar suyu ile başlamadığının da kanıtıdır.

Ekstraksiyon cihazı da damıtma cihazı gibi çift dudaklı bir saksıya benziyordu ve iki dudak arasında saksının içine doğru açılmış 5-6 delik vardır.

Kokteyl ile Parfüm 🍸🎠

Tapputi ya da Tapputi-Butt,

M.Ö. 2. bin yılda yaşamış olan Tapputi adlı Babilli bir “KADIN” kimyagerden bahsediyim size,ilk kimyager,ilk damıtmacı olarakta kabul edilen Taputti-Butt Babil sarayında yaşıyordu.🏗Kendine laboratuvar kurmuş Babil bahçelerinden çiçekler topluyor ve muhazzam koku elde edip parfüm yapıyordu.

En dikkat ettiğini konu ise parfüm oluşturmada 4 farklı çiçeksi kokuyu bir araya getirip harika kokular yaratıyordu.

-Bende Taputti hikayesi okuyarak kendime onun 4 farklı parfüm kokusu yaptım,

-Bir Kokteyl oluşturdum;

“Zagapa Ron

Umami Şurubu Ve

4 farklı Koku -

Yaprak(İstanbulun Gün Batışının Kokusu),-

Çiçek(istanbul Bahçelerinin Kokusu),-

Toprak(İstanbulun Gizemli Tepelerin Kokusu,-

Su(İstanbul Boğaz Kokusu )”

Semiramis tarafından yapıldığı rivayet edilen, Babil’in Yaklaşık 4 bin yıl önceden kalan başka bir parfüm atölyesi ve damıtma cihazları ise 2005’yılında Kıbrıs’ın kuzeyindeki Pyrgos kasabasında bulunmuştur. Kalıntıları Kıbrıs’ta bulunan bu fabrikanın dünyadaki ilk parfüm fabrikası olduğu kabul edilmektedir.

Abbasi Halifesi Harun Reşit’in kimyacısı El Cabir, döneminin en gelişmiş kimya laboratuvarına sahipti. Yazdığı kitaplarla, Avrupalıların kimyanın prensiplerini anlamasını sağlamıştır.

Abbasi döneminin diğer önemli kimyacısı El Kindi’dir. Onun kitabı “Kimya al-Itr Watt-Tas Isdat 3” adlı eseri tamamen parfüm yapma ve damıtma hakkındadır. Avrupalılar El Cabir ve El Kindi’nin kitaplarından, kimya tekniklerini ve parfüm yapmayı öğrenmiştir demek yanlış olmayacaktır.





480 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page